LIFE

What Graduating Feels Like

P1020007

Afgelopen vrijdag was het zo ver: ik mocht mijn allerlaatste diploma (voor nu) in ontvangst nemen. Na 8 jaar basisschool, 6 jaar middelbare school en 4,5 jaar universiteit zit mijn studiecarrière erop, hoe raar is dat! Ik kan het zelf nog niet helemaal beseffen.

image2

Ik denk dat veel mensen een zucht van verlichting slaken als ze weten dat hun afstudeerdatum eraan zit te komen. Eindelijk geen tentamens meer, geen deadlines, geen nachten doorhalen, geen vervelende samenwerkingsprojecten, geen ongeorganiseerde docenten en niet meer opgesloten zitten in een bedrukt lokaal. Voor mij was dat anders. Ik heb het geluk dat ik vrij makkelijk door mijn studiejaren heen ben gekomen. Ik heb geen fotografisch geheugen en moet echt wel werken om een tentamen te halen, maar ik heb zonder slapeloze nachten herkansingsloos mijn diploma’s binnen kunnen slepen. Natuurlijk heb ik dat grotendeels aan de genen van mijn ouders te danken (thanks mom and dad!), maar ik denk dat het belangrijkste is dat ik mijn studie(s) oprecht leuk vond.

Mijn bachelor Media en Cultuur aan de UvA (specialisatie Televisie) behandelde populaire cultuur niet als iets voor mensen uit lage klassen, maar als interessante media-uitingen waar je kritisch over na kan denken. Ik vond het heerlijk om filmscènes te analyseren, popmuziek te koppelen aan maatschappijproblemen of Big Brother te bekijken als hét voorbeeld van ‘the demotic turn’ (look it up, it’s interesting!). Mede daarom kon ik mijn scriptie schrijven over de representatie van gender en seksualiteit in mijn favoriete serie Orange Is The New Black. Nog steeds zie ik artikelen over het internet rond gaan die zich toespitsen op mijn conclusies en dat is zó tof.

Mijn master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden richtte zich op het journalistieke vak en alles wat daarbij komt kijken. Bronnen checken, interview-skills, freelancen etc. Een heerlijke combinatie van praktijk en theorie, iets wat ik bij mijn bachelor nog wel eens miste. Na verschillende projectweken, een stage bij Blendle en het afsluiten van mijn vakken, begon ik aan mijn masterscriptie. Ik zag er enorm tegenop, maar heb er uiteindelijk een prachtige 8,5 uitgesleept. Ik ben trots!

Zweetkamertje(Mijn naam schrijven op de muren van ‘het Zweetkamertje’,
iets wat elke afgestudeerde aan de Universiteit Leiden mag doen)

En nu? Nu is het klaar. Dag universiteit. Dag studentenleven. Het is gek en een klein beetje beangstigend om opeens een levensfase af te sluiten en een nieuwe te beginnen, maar ook ontzettend exciting. Er zijn zoveel mogelijkheden. Men zegt vaak dat je studententijd de leukste tijd van je leven is. Nu wil ik niet zeggen dat mijn studententijd niet leuk was (integendeel!), maar ik wil niet geloven dat die uitspraak waar is. Mijn studententijd was leuk, maar de rest van mijn leven? Dat wordt nog véél leuker!

Wat vind jij van (af)studeren? 

x Kelly