HOTSPOTS

De Waag in Leiden

P1020059

In het jaar dat ik mijn master in Leiden deed ben ik tientallen keren langs deze plek gelopen. Elke keer hield ik mijn pas even in om te staren naar het prachtige interieur en beloofde mezelf ooit op een bezoekje te trakteren. Vorige week was daar de perfecte gelegenheid, mijn diploma-uitreiking, en ik sleepte mijn familie mee naar het allermooiste restaurant van Leiden.

P1020033

Het restaurant bestaat uit een borrelgedeelte (althans, er vond nu een borrel plaats, maar ik denk dat er overdag ook geluncht wordt) en een dinergedeelte. Ik vond de ruimte voor het borrelgedeelte echt ongelooflijk mooi. Om eerlijk te zijn heb je mijn hart al snel veroverd met hangende gloeilampen en een muur van planten en dan heb ik nog niet eens gehad over de fantastische vloer en de heerlijke atmosfeer die er hing.

P1020043 P1020044

P1020042

Wij werden doorverwezen naar het dinergedeelte en dat deed zeker niet onder voor het borrelgedeelte. Een prachtige bar van marmer met drankflessen in enorme glazenvitrines en een hoog plafond met een enorme discobal maakten de ruimte echt uniek. Als echte marmerliefhebber maakte mijn hart elke keer weer een sprongetje als ik iets van marmer zag, zelfs de eettafeltjes waren van marmer!

De Waag P1020039

Het leukste vond ik denk ik nog wel alle kleine, grappige details die in het pand verborgen zaten, zoals de quotes die met krijt op de muren waren getekend (het woordgrapje ‘wie niet waagt, wie niet wint’ vond ik geweldig) en de fantastische muur op weg naar de wc. Deze muur stond vol met oude weegschalen, want mocht je het nog niet weten: een waag was vroeger een gebouw waar goederen werden gewogen.

P1020050 P1020055

Hoe leuk de inrichting van een restaurant ook mag zijn, het is niets zonder lekker eten en goede service. Het is ongelooflijk, maar ik denk dat die zelfs nog béter waren dan de inrichting. Binnen no time stonden je drankjes op tafel en de serveerster kon ons vol passie alles vertellen over de specialiteiten. Als ik zie dat iemand houdt van haar werk, kan dat mij echt blij maken en dat voelde ik eigenlijk bij iedere medewerker. En dan het eten, mijn god, het eten. We waren met 6 personen en hadden allemaal 3 gerechten, wat inhoudt dat er wel 18 foodgasms hebben plaatsgevonden. Alles was lekker! Ik had als voorgerecht de gamba’s en als hoofdgerecht de Mexicaanse burger. Tip: neem dit gerecht alleen als je vier magen hebt, want het is net zo machtig als dat het lekker is.

Ik wil ook nog even een shoutout geven naar een voorgerecht waar ik helaas geen foto van heb: het geitenkaaspakketje. Het zag er fantastisch uit en was overheerlijk (ik mocht een klein hapje proeven, wat ik al heel gul vond, aangezien het zo lekker was). Het was volgens mij met rode biet, noten en honing-tijmdressing en ik wou dat ik het elke dag zelf kon maken.

P1020056P1020057

Als je mij goed kent, dat weet je dat het dessert voor mij het hoogtepunt van de avond is. De dessertkaart van De Waag stelde zeker niet teleur en ik koos een heerlijk appelpotje uit: warme appelcrumble met kaneelijs en slagroom, NOM! Het dessert van mijn vader verdiende ook een foto: een Oud-Hollands dessert, bestaande uit crème patissier, advocaat, boerenjongens, karnemelkroomijs, koetjesreep en slagroom. Aan de blik van mijn vader was af te lezen dat dit echt hemels was.

Ik denk dat ik mijn eindoordeel niet eens meer hoef te geven, want uit alles hierboven blijkt wel dat ik De Waag een fantastisch restaurant vind. Ik ga er binnenkort zeker nog een keer langs voor een drankje, zodat ik een uur lang naar hun fantastische plantenmuur kan staren ;).

Alles even op een rijtje:

Wat:              De Waag

Waar:           Aalmarkt 21, Leiden

Why:            Fantastische inrichting en bizar lekker eten

Wat is jouw favoriete restaurant in Leiden?

x Kelly