CAREER

How To Land Your Dream Job

P1020139

Als er een ding is waar wij twintigers ons druk om maken, is het wel het vinden van onze droombaan. Wij zijn de generatie die alle mogelijkheden heeft om een goede opleiding te krijgen, maar ook de generatie waarbij een diploma eigenlijk niets waard is. Want als iedereen een mooie opleiding heeft, hoe onderscheid je je dan nog van de rest? Hoe krijg je die droombaan met zoveel concurrentie?

Hoewel deze vragen bijna onmogelijk in een post te tackelen zijn, lijkt het me toch handig om alvast een eerste poging te doen. In toekomstige posts zal ik verder uitweiden over bepaalde aspecten (social media-profielen, CV, sollicitatiegesprekken etc.), maar voor nu geef ik je vijf tips waarmee jij nét wat dichterbij het binnenhalen van jouw droombaan komt.

1. Oriënteer je op tijd, maar néém ook je tijd

Weten wat je wil, is een van de lastigste dingen ooit. Sommige mensen hoeven er geen moment over na te denken, anderen doen er jaren over. Ik ben echt van mening dat je niet een opleiding moet gaan doen óm een opleiding te doen. Ten eerste is de kans dat je halverwege afhaakt heel groot. Ten tweede kost het je mentaal en financieel heel veel als je de verkeerde keuze maakt. Als je nog niet weet wat je wil, neem dan een tussenjaar. Ga reizen, neem een bijbaantje en doe vooral veel research. Ga je hobby’s na en denk over hoe je hier je baan van zou kunnen maken. Het enige wat dan nog tussen jou en die baan in staat, zijn de skills die je ervoor nodig hebt. Dán is het moment om een studiekeuze te maken. En ik weet dat het zelfs dan niet makkelijk is, want er is zoveel keus. Maar als je eenmaal de studie hebt gevonden die van jouw passie je werk kan maken, vlieg je door je studie heen, geloof me.

2. Praktijk is net zo belangrijk als theorie

Zoals ik al eerder zei, is je papiertje eigenlijk weinig waard als iedereen zo’n papiertje kan krijgen. Waar je jezelf in kan onderscheiden is praktijkervaring. Die kan je onder andere opdoen naast je studie in de vorm van een bijbaantje of als vrijwilliger. En uiteraard is de stage die je kiest tijdens je studie ook ontzettend belangrijk. Bij mijn bachelor was stage lopen niet verplicht, maar ik ben zo blij dat ik ervoor heb gekozen dit toch te doen. Dit heeft er uiteindelijk namelijk voor gezorgd dat ik een hele toffe baan heb gekregen, maar daarover later meer. Grijp in ieder geval élke kans aan om ervaring op te doen, hier ga je jezelf later heel dankbaar voor zijn.

3. Keep your eyes on the prize

Als je iets echt heel graag wil, is dit niet heel lastig, je doet het namelijk al uit jezelf. Research manieren waarop andere mensen de baan hebben gekregen die jij graag zou willen hebben. Print inspirerende beelden uit en hang ze naast je bed zodat je ze ziet op het moment dat je je dag begint. Herinner jezelf constant aan wat je wil en hoe je hier nog dichter bij kan komen. Maak desnoods lijstjes met problemen en oplossingen om obstakels op je weg naar je droombaan te kunnen tackelen.

4. Contacten zijn alles

Dit vond ik vroeger altijd maar een lastig ding, omdat ik een hekel aan het woord ‘netwerken’ had. Het klonk doodeng, maar uiteindelijk heb ik ervaren dat het helemaal niet eng hoeft te zijn. ‘Netwerken’ kan namelijk ook inhouden dat je gewoon een drankje gaat doen met een vriendin van je studie. Wie weet waar die vriendin later terecht komt! Met name je stageplek is een bron van goede contacten. Bevriend een hoop collega’s op Facebook, stuur af en toe een WhatsAppje met hoe het daar allemaal gaat nu je weer weg bent en wees gewoon spontaan en vriendelijk. Good vibes attract good lives! Om maar een voorbeeld te geven: doordat ik na mijn stage bij RTL veel contact heb gehouden met collega’s en mijn leidinggevende, heb ik nu een baan bij RTL. Ik kon een week na het behalen van mijn diploma aan de slag en dat is iets wat maar weinig mensen in mijn sector kunnen zeggen.

5. Stap uit die comfort zone

God, wat een cliché. En toch is het ontzettend waar. Is jouw droombaan verder dan een uur van je huis vandaan? Nou en, dit is wat je wil! Ben je niet helemaal zeker of je genoeg ervaring voor die job hebt? Fuck it, bluf je door het gesprek heen en maak je daarna onmisbaar. Als je een vacature leest, ga dan niet op zoek naar de problemen, maar zie de kansen. Als je een gesprek hebt, denk dan niet na over je onzekerheden, maar beeld jezelf alvast in op die werkplek. Zodra jij zeker in je schoenen staat en denkt in mogelijkheden, gaan er deuren voor je open die je zelf onbewust gesloten hield. Believe me!

Er zijn nog zoveel meer dingen die ik zou willen zeggen, maar die bewaar ik voor later. Voor nu is dit wat ik jou als carrièretijger te bieden heb ;).

Wat is jouw droombaan?

x Kelly