HOTSPOTS

Stedelijk x Amsterdammers

collage

In de drie jaar dat ik in Amsterdam woon, heb ik nog nooit een museum bezocht. Nog nooit! Nu moet ik zeggen dat kunst mij nooit heel erg heeft getriggerd. Ik kan niet 10 minuten staren naar een schilderij of een beeld en er iets van vinden. En ik heb al zeker geen zin om ervoor tijd vrij te maken of te gaan betalen.

Tja, noem me een cultuurbarbaar, maar er is gewoon meer voor nodig om mij een museum in te krijgen. Dat wist het Stedelijk Museum in Amsterdam blijkbaar dondersgoed, want speciaal voor mensen als ik gingen zij een speciale samenwerking aan. Ze vroegen zes inspirerende, jonge Amsterdammers om een tour langs hun favoriete werken in het museum samen te stellen. “De tours bieden een snelle rondleiding door het museum voor mensen met een volle agenda, gemaakt dóór mensen met een volle agenda,” aldus het Stedelijk.

Nu volg ik toevallig op Twitter een van die ‘inspirerende, jonge Amsterdammers’, namelijk de hilarische illustrator en videomaker Lize Korpershoek! Zij kondigde daar aan dat ze een audiotour had samengesteld én dat je die gratis kon beluisteren/belopen als je haar naam aan de balie noemde. Kijk, dat klinkt interessant!

Gisteravond besloot ik mezelf van de bank af te trekken en de stad in te gaan om eens een beetje cultuur te gaan snuiven. Bij binnenkomst liep ik gelijk nog een ‘inspirerende, jonge Amsterdammer’ tegen het lijf (hoi Jelte Sondij!) en kreeg ik van de baliemadam een plattegrond in m’n handen gedrukt. Via SoundCloud startte ik de audiotour op mijn mobiel en daar ging ik! Lize had een soort vogelthema bedacht en zo wist ze elk uitgekozen kunstwerk te koppelen aan een leuk vogelfeitje. Wist jij bijvoorbeeld dat zwanen piemels hebben? Kijk, had je toch weer niet geweten zonder Lize Korpershoek! (Serieus, het is echt een hilarisch mens, volg haar)

Helaas is Lize’s beurt nu voorbij en is Perre van den Brink, creative director van Vice, aan de beurt. Stiekem heb ik ook zijn tour al mogen lopen en ook die doet je af en toe even grinniken voor een kunstwerk. Perre is de laatste in de serie en dat betekent dat je nog maar t/m 15 april de tijd hebt om een gratis bezoekje (inclusief audiotour) te brengen aan het Stedelijk Museum. Noem Perre’s naam aan de balie en je kosteloze middag cultuur snuiven is gefixt!

Bezoek jij vaak musea?

x Kelly