CAREER

Productivity Is Key

P1020354

Uitstellen, ik denk dat we er allemaal wel wat van kunnen. Of het nu gaat om een schoolopdracht, die vervelende mail die je nog moet versturen of het maken van een presentatie voor werk, het is allemaal vervelend en we doen het gewoon liever even NIET. Maar helaas, deadlines bestaan ook en dus wordt het kielekiele op het laatste moment. En wat krijg je dan? Precies, stress!

P1020340

Natuurlijk hoef ik jou niet te vertellen dat die stress nergens voor nodig is, want dat weet je zelf ook dondersgoed. Maar hoe pak je het de volgende keer dan beter aan? Na al mijn jaren uitstelgedrag heb ik voor mezelf wat manieren gevonden waarop ik dit probleem aanpak en misschien ben jij daar ook mee geholpen!

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Soms heb je zoveel dingen die je moet doen in je hoofd zitten, dat het gewoon al pijn doet om erover na te denken. Het is al te vermoeiend om er überhaupt aan te beginnen en dus doe je gewoon maar helemaal niks. Superherkenbaar, maar makkelijk te fixen! Pak pen en papier en schrijf elke taak, klein of groot, onder elkaar. Zet hierbij hetgene wat het meeste prioriteit heeft – of waar je het meest tegenop ziet – bovenaan. Wat voor mij altijd heel goed werkt, is leuk briefpapier (jongens zouden dit waarschijnlijk niet begrijpen, maar you girls got my back, right?). Het liefst zet ik dan nog een vierkantje ervoor zodat ik alles af kan vinken (of je zet er gewoon een dikke streep doorheen met pen of een marker). Mocht je nou eerder een digital native dan een papierliefhebber zijn, dan bestaan er ook geweldige To Do List-apps. Mijn favoriet is Wunderlist. Hij ziet er prachtig uit, je kan de lay-out personaliseren, je kan verschillende lijstjes aanmaken, je kan lijstjes delen met anderen, je kan hem synchroniseren met andere apparaten én hij geeft een PLING-geluid als je iets afvinkt. Goddelijk.

Laat je niet afleiden

Mijn grootste valkuil? Afleiding. Nieuwe YouTube-video’s, WhatsAppjes, Twitter, Instagram, you name it. Nu zijn er verschillende tactieken:

  1. Je volledig afsluiten van alle afleiding, desnoods je internet uitzetten en/of je mobiel uitdoen.
  2. Jezelf belonen met een stukje ‘afleiding’ elke keer als je een taak afvinkt.
  3. De dingen die je het graagst wil zien (zoals die foto waar je in getagd bent of dat WhatsAppje van je vriend) eerst bekijken en de minder belangrijke dingen laten liggen voor na je to do-list.

Natuurlijk is geen enkele methode goed of fout, elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Persoonlijk ben ik fan van de derde methode. De eerste vind ik iets te heftig (FOMO hiero) en de tweede methode zou ervoor zorgen dat ik in een van mijn beloningsmomentjes blijf hangen (gevalletje ‘als je me een vinger geeft, pak ik je hele hand’). Het liefst bekijk ik dus eerst nog even die video en lees ik die berichtjes en ga dan keihard aan de slag. Mocht ik bijna bezwijken voor de afleiding, dan zet ik het liefst heel hard muziek aan om het naar afleiding snakkende gedeelte van mijn brein te bevredigen.

P1020344

Denk na over je omgeving

Kijk, over je omgeving kan ik weinig tips geven. De een concentreert zich beter in een volledig stille ruimte, de ander heeft het liefst geroezemoes om zich heen en de volgende werkt het beste met keiharde muziek aan (I’m talking to you, buurman..). Bij mij is dat afhankelijk van wat ik moet doen. Is het iets creatiefs, dan ben ik graag in een prikkelende omgeving zoals een café met geroezemoes en uitzicht op een pleintje. Is het een essay, dan zit ik het liefst in een studieruimte met zo min mogelijk spullen om me heen. Wat jij moet doen kan ik je dan ook niet vertellen, maar denk wel na over je omgeving. Kies een plek waar je je goed kan focussen op je taken, wat deze dan ook mogen zijn.

Voorbereidingen treffen

En dan nog een puntje die eigenlijk bovenaan je To Do List moet staan: voorbereidingen treffen. Je laat je het makkelijkst afleiden van je lijstje door dingen waar je zogenaamd niks aan kan doen. “Ja, mijn huisgenoot kwam opeens binnenvallen, die kan ik niet zomaar wegsturen.” “Ik had geen eten bij me, dus toen moest ik even lunch gaan halen.” “M’n medestudenten hadden hun deel van de opdracht nog niet af, dan kan ik niet verder.” Allemaal excuusjes waarmee we voor onszelf goed praten waarom we doen wat we doen. Met goede voorbereiding kan je dit soort afleidingen allemaal voorkomen. Plak een briefje aan je deur dat je even geen afleiding wil, neem eten en drinken mee als je op pad moet en maak afspraken met je medestudenten over wie wanneer wat af moet hebben. Oftewel, bekijk van tevoren welke obstakels jouw To Do List in de war zouden kunnen brengen en VOORKOM die obstakels.

Tot zover mijn Bijbel der Productiviteit. Mocht je zelf nog goede tips voor anderen hebben, deel ze dan vooral in de comments!

Stel jij vaak dingen uit?

x Kelly

P.S. Ik heb nu ook Snapchat! Je kan me volgen onder de naam ‘kellyb1993’ of de QR Code scannen met je app.