HOTSPOTS, LIFE

Nike x Yogafest – Mindfulness

P1020446

Ik heb altijd een soort haat-liefdeverhouding met het woord mindfulness gehad. Aan de ene kant vond ik het belachelijk zweverig en overdreven, aan de andere kant leken de mensen die erin geloofden er écht profijt van te hebben. Ze leken rust uit te stralen en hun leven op een rijtje te hebben.Nu beschouw ik mezelf ook best als een mindful mens – ik sta dagelijks stil bij wat een geluk ik heb met mijn leven, mijn gezondheid en de mensen om me heen – maar mediteren vond ik toch wat ver gaan. Ooit in een ver verleden heb ik meegedaan aan een yogales. Er waren maar vier mensen en daarom viel het nóg meer op dat ik compleet in de lach schoot toen de instructrice me vroeg “de energie uit je lichaam naar de aarde te laten stromen” en “te gronden”. Wat een hoop onzin.

Een half jaar geleden kwam ik een tijd lang moeilijk in slaap en raakte ik toch weer geïnteresseerd in meditatie. Ik vond een geweldige app, Headspace, waarmee ik 10 dagen lang elke dag 10 minuten mediteerde. Een man met een heerlijk Schots accent bracht me met zijn stem in vervoering en kreeg het voor elkaar dat ik elk deel van mijn leven volledig kon ontspannen, iets wat me ’s avonds tot dan toe telkens niet lukte. Inmiddels gebruik ik deze techniek – de bodyscan – regelmatig om in slaap te vallen. It works like a charm.

Toch haakte ik na die 10 dagen af. Ik heb altijd het gevoel dat ik m’n tijd beter te besteden heb, dat ik meditatie niet nodig heb. En dat terwijl veel andere mensen erbij zweren. Toen een vriendin van mij een mindfulness– evenement van Nike doorstuurde, vond ik het daarom toch wel interessant.

IMG_9692

Afgelopen dinsdag was het zo ver en ging ik op weg naar de Kalverstraat. Ik was enigszins verbaasd toen bleek dat de les in de Nike Store zelf was. Moesten we dan tussen alle sneakers gaan ohm-en? Maar nee, de Nike Store bleek uit zo’n vijf verdiepingen te bestaan waarvan de les op de derde verdieping plaatsvond. Toen de liftdeuren opengingen, zag ik een prachtige open ruimte vol yogamatjes en een klein podium voor de instructrice. Er waren kluisjes waar je je spullen op kon bergen en een kleedkamer voor als je je nog om moest kleden.

Om 18.30 uur begon de les en nam Suzan van der Roemer plaats op het podium. Suzan is oprichter van Mindfull Matters en is tevens meditatietherapeut en mindfullnesstrainer. Ik merkte toen ze begon met praten al dat het een hele chille les zou worden. Suzan heeft een hele fijne, zachte, maar toch duidelijke stem. Daarnaast praat ze heel rustig en glimlacht ze bij alles wat ze zegt.

We begonnen in een zithouding met de ogen gesloten. Suzan maakte ons bewust van de omgeving waarin we waren en vroeg ons de drukke dag van ons af te laten glijden. Wat ik heel fijn vond, was dat ze helemaal niet veroordelend was. Ze benadrukte constant dat het niet erg was als er nog allemaal gedachten in je hoofd rondspookten of afgeleid raakte door omgevingsgeluiden. Als je daarna maar weer terugkeerde naar de focus op je eigen lichaam en ademhaling.

Hierna stonden we op. We tilden heel langzaam onze armen op totdat ze naar de hemel wezen. Het was heel gek om opeens zo stil te staan bij een simpele beweging, een beweging die je elke dag doet. Het werkte op een of andere rare manier ook heel ontspannend.

Daarna schudden we onze armen en benen los en gingen we liggen. Hier begon de bodyscan, iets wat ik van mijn Schotse vriend al had geleerd. Een voor een sta je stil bij al je lichaamsdelen. Je linkervoet, je onderbeen, je bovenbeen. Dan je rechtervoet, je onderbeen, je bovenbeen. Dan je handen, onderarmen, bovenarmen etc. Door je op een lichaamsdeel te focussen, is het makkelijker om spanning los te laten. Dit werkt normaal ook echt heel goed voor mij, maar ik ergerde me nu constant aan mijn hoofd. Mijn ogen schoten achter mijn oogleden nog constant heen en weer en m’n hoofd voelde nog zo druk aan. Toen de bodyscan eenmaal bij mijn hoofd aankwam, kon ik eindelijk volledig ontspannen. Eigenlijk wilde ik niet meer overeind komen en voor altijd zo blijven liggen.

IMG_9693

Helaas begon toen het laatste gedeelte van de les waarvoor ik weer in zithouding moest komen. Ik voelde me nog steeds wat onrustig, maar mijn lichaam was in ieder geval volledig ontspannen. Hier begon misschien het meest zweverige gedeelte van de les. Suzan praatte over zelfacceptatie, vroeg ons onszelf een complimentje te geven en onszelf een glimlach te geven. Toen ik hier achteraf over nadacht, vond ik het allemaal een beetje lame klinken, maar in het moment was het echt heel fijn. Mijn vriendin Linda zei zelfs dat ik een soort glow over me heen had toen ze stiekem opzij keek tijdens het zelfacceptatie-gedeelte. Ben ik toch echt een hipster yoga/meditatie-chickie geworden? Helaas. Ik voel nog steeds niet de behoefte om dagelijks te mediteren, maar ik ben het wel meer gaan waarderen. Ik snap beter wat mensen in mediteren kunnen zien en wat ze eraan kunnen hebben.

Ben je zelf geïnteresseerd in meditatie en yoga? Helaas is de samenwerking van Nike met Yogafest afgelopen, wat betekent dat dit soort lessen niet meer bij Nike worden gegeven. Wel is het misschien een idee om naar het Yogafest zelf te gaan. Yogafest is een tweedaags yogafestival in de leukste gebieden van Amsterdam. Het is voor iedereen die houdt van yoga of voor wie yoga nieuw is toegankelijk en vindt plaats op 18 en 19 juni. Kijk voor meer informatie eens even op de website.

Wil je ook wel eens een les volgen in de Nike Store? Dat kan! Ik kwam erachter dat Nike heel veel lessen organiseert (en had ik al gezegd dat ze helemaal gratis zijn?!). Ik ga 3 mei een Barre Strength-les volgen en heb de Facebook-pagina geliked zodat ik op de hoogte blijf van evenementen die in de toekomst worden georganiseerd. Je kan ook een kijkje nemen op de website om te zien welke lessen er nog aan komen.

Wat vind jij van meditatie? En heb je wel eens een les in de Nike Store gevolgd?

x Kelly